ILA is de nom de plume van de 25-jarige singer-songwriter Ilayda Cicek. Met haar muziek, gekenmerkt door een uniek stemgeluid, brengt ILA rauwe emoties die meer dan eens de grilligheid van het leven blootleggen. Verwacht je aan een eigenzinnige en intense artieste vergezeld door Sam Smeets en Cas Kinnaer. In het najaar van 2021 werd ‘Montage’ opgevolgd door een mini album ‘Felt’. Hiervoor werkte ILA samen met producer Bert Vliegen en mixing engineer Michael Badger (king gizzard & the lizard wizard). Met de single ‘Leave Me Dry’ werden ze de De Nieuwe Lichting 2022 van Studio Brussel en waren ze de hoogste nieuwkomer en stijger in De Afrekening.

Montage

Montage bevat vijf nummers waar minimalisme en eerlijkheid nog steeds centraal staan. ILA bemachtigt, door de toevoeging van drums en een extra gitaar, een ander gehalte van intensiteit. De verzameling kadert zowel inwendige vervreemding als culturele distantie. De instrumentatie verwezenlijkt zowel de chaos van buitenaf als de interne isolement.

FELT

Een nieuw begin wordt ingeluid met de nieuwe plaat ‘Felt’ van ILA. ‘Felt’ de verleden tijd van ‘to feel’. Ilayda Cicek, de frontvrouw, schreef een rauw autobiografisch mini-album met instrumentale begelei- ding van drummer Cas Kinnaer en gitarist/bassist Sam Smeets. De intensiteit van de nummers wordt gevoed door de subtiele en poëtische teksten en de verrassende songstructuren. Ze doken eind 2020 de GAM studio in met producer Bert Vliegen en lieten het mixen van de songs over aan Michael Badger-Taweel. Ilayda verwijst naar haar Turkse roots met Oosterse klanken hoorbaar in songs zoals ‘Eternity’ en ‘F.O.Y’ waarin traditionele Turkse instrumenten gebruikt werden.

In ‘Chamber’ en ‘Rebirth’ worden thema’s zoals leven en dood aangekaart, ze verwijzen naar gebeurtenissen die een grote emotionele impact maakten in het verleden zoals het overlijden van haar oma en de beroerte van haar vader. De eerste single ‘Leave me dry’ bestaat uit opzwepende gitaren en voortstuwende drums die de ruige en herkenbare stem van de zangeres ondersteunen. Die lijn wordt doorgetrokken in ‘Din’ en ‘Deity’ waarin onderlinge spanningen zich vertalen in dynamische instrumentatie. De band ontwikkelde een internationale sound waarmee ‘Felt’ de aankondiging van een nieuw hoofdstuk is.

Felt werd zowel digitaal als op vinyl, cassette en CD uitgebracht.